"MANSUR YAVAŞ İLE ANKARA KAZANILAMAZ!"

Prof. Dr. Tanju Tosun CHP’nin 31 Mart 2019 seçimlerine Mansur Yavaş’la girmesinin CHP açısından en kötü senaryo olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tanju Tosun 14 Kasım Salı günü Haber Global’de ‘Neden?’ isimli programın konuğuydu. Ankara’daki aday belirleme sürecine dair, istatistik bilgiler ışığında açıklamalarda bulundu. Tosun CHP’nin 31 Mart 2019 seçimlerine Mansur Yavaş’la girmesinin CHP açısından en kötü senaryo olduğunu söyledi. 

Tosun, geçmiş seçimlerle de karşılaştırma yaparak şu açıklamalarda bulundu:  

“30 Mart Ankara ilçe belediye meclis üyeliğinde CHP’nin almış olduğu oya, Mansur Yavaş’ın büyükşehir belediye başkan adayı olarak katkısı 382.650 oydur, 11.9’dur. Ankara’da 2000’lerin ortasından 2015’e kadar seçmen tercihlerindeki oy kayma oranı; AKP için %6.9, CHP için %3.7, MHP için %13.3, HDP için %37.1’dir. 2014 yerel seçimlerinde önümüzde duran oy oranları, bizim siyaset biliminde donmuş seçmen tercihleri olarak ifade ettiğimiz bir oya karşılık gelmektedir. Oysaki 2014’ten bugüne seçmen tercihlerinde ciddi anlamda bir değişim oldu. Bu değişimiz özellikle 24 Haziran 2018 seçimlerinde MHP’nin lehine olan bir değişim olduğunu belirtmemiz gerekir. AKP’nin aleyhine, MHP’nin lehine, İYİ Parti’nin lehine ve CHP’nin aleyhine olan bir durumdur. CHP 2-3 puan kayıp yaşamıştır. AKP kayıp yaşamıştır. MHP’de artış vardır. İlk seçime giren İYİ Parti 400 bin civarında oy almıştır. Pekala, İYİ Parti’nin 400 bine yakın oyu nereden gelmiştir? Öncelikli olarak CHP ve AKP’den gelmiştir. 

24 Haziran’daki bu veri durumunu dikkate alarak; 30 Mart 2014’teki donmuş seçmen tercihlerini veri alarak önümüzdeki seçimde Mansur Yavaş’la girilecek bir seçim yarışını CHP’yi başarılı kılabilmesi için tek koşul vardır. O koşul da; CHP, İYİ Parti ve HDP’nin yanyana gelmesidir. Bu yanyana gelme ittifak benzeri bir işbirliği değil. Tabanda da bir yanyana gelme stratejisi olabilir. Bu stratejinin işlememesi durumunda senaryolar içinde AKP milliyetçi kimliğiyle öne çıkan bir aktörle seçime girerse, ki Sayın Özhaseki’nin bu kimliğini de dikkate aldığımızda, diğer tarafta MHP ittifak ya da işbirliği yapmayacağı için güçlü bir milliyetçi adayla seçim yarışına girerse, CHP’nin ya da İYİ Parti’nin adayının Sayın Yavaş olmasının HDP seçmeninin oy verme davranışında milliyetçi bir adaya oy verme eğiliminin çok düşük olacağını unutmayalım. HDP seçmeninin CHP’nin göstereceği milliyetçi bir adaya yönelmesi HDP seçmeninin yüzde 5 veya 10’u olur. Onun ötesinde HDP seçmeninin CHP’nin göstereceği milliyetçi bir adayla yola çıkmasının çok kolay olacağını düşünmüyorum. 

CHP İÇİNDEN BİR ADAY OLMALI

CHP için daha iyi bir senaryonun, CHP’nin örgüt yapısı içinden gelen, aynı zamanda milliyetçi, muhafazakâr toplum kesimlerine de özgürlükçü kimliğiyle en azından bir anlamda mesaj veren, antipatik gelmeyecek aynı zamanda tabanda HDP seçmeninin de destek vereceği bir isim olması durumunda, seçimi kazanma konusunda en az Sayın Yavaş’ın aday gösterilmesi kadar bir rekabet yaratacağını düşünüyorum.”


Yorum Gönder

Yorumlar