Fitoterapi nedir bitkilerde tedavinin bilmediğiniz faydaları

FİTOTERAPİ NEDİR BİTKİLERDE TEDAVİNİN BİLMEDİĞİNİZ FAYDALARI

Geçmişte, birçok hastalık bitkiler kullanılarak tedavi edilmiş ve bu bitkilerden elde edilen kimyasal bileşikler yeni ilaçların geliştirilmesine model oluşturmuştur.

Fitoterapi, hastalıkları iyileştirmek, şiddetini hafifletmek, hastalıklardan korunmak, tedaviye yardımcı olmak amacıyla bitkileri, bitkilerin çeşitli kısımlarını veya bunlardan hazırlanan preparatları kullanmak yoluyla uygulanan rasyonel bir tedavi şeklidir. Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem ise fitoterapi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Bilimsel zeminde yapılan araştırmalara ve klinik çalışmalara dayanmaktadır." diyen Erdem, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Koruyucu, tamamlayıcı veya tedavi edici amaçla kullanıldığından alternatif tedavi olarak düşünülmesi yanlıştır. Bitkilerin çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanımı insanlık tarihiyle başladığı görülmektedir. Bununla ilgili ilk yazılı belge olan ve MÖ 3000 yıllarında bulunan Ninova tabletleri, Mezopotamya medeniyetlerinde bitkilerle tedavi uygulanmıştır."

"Geçmişte birçok hastalık bitkiler kullanılarak tedavi edilmiş ve bu bitkilerden elde edilen kimyasal bileşikler yeni ilaçların geliştirilmesine model oluşturmuştur."

"Örnek vermek gerekirse; aspirin söğüt ağacının (Salix alba) kabuklarından hareketle elde edilen bir madde olan salisin model alınarak geliştirilmiştir. Kınakına (Cinchona sp.) kabuğundan elde edilen kinin, insanlık tarihinin en üzücü hastalıklarından biri olan sıtma tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir. Çeşitli kanser türlerinde kullanılan paklitaksel; Latince Taxus olarak bilinen porsuk ağacından elde edilen yarı sentetik bir türevdir. Günümüzde kullanılan birçok ilaç etken maddesi bitkilerden hareketle elde edilmektedir"


Yorum Gönder

Yorumlar