Cumhuriyet’te yönetim değişti: İlk giden yayın yönetmeni Sabuncu

CUMHURİYET’TE YÖNETİM DEĞİŞTİ: İLK GİDEN YAYIN YÖNETMENİ SABUNCU

Cumhuriyet Vakfı’nın 2014 yılındaki yönetim kurulu seçiminin usulsüz gerçekleştiği iddiasıyla açılan davada mahkemenin ‘seçimin iptali’ yönündeki kararının ardından yapılan toplantıda yönetim değişti.

Eski yönetici Alev Coşkun genel başkanlığa seçildi, Murat Sabuncu genel yayın yönetmenliğinden alınıp yerine Aykut Küçükkaya getirildi.

Cumhuriyet Vakfı’nın, 12 üyeden Aydın Aybay’ın vefat etmesi üzerine 18 Şubat 2014’te yaptığı yönetim kurulu seçiminin usulsüz olduğu iddiasıyla, gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ve eski CHP milletvekili Mustafa Balbay seçimin iptali için dava açmıştı.

Mahkemenin ‘seçimin iptali’ yönündeki kararı Yargıtay 8’inci Hukuk Dairesi tarafından onanmıştı.

Alev Coşkun yeniden Cumhuriyet Vakfı’nın başkanı oldu. Gazetenin genel yayın yönetmenliğene ise Aykut Küçükkaya getirildi. Bu görevi son olarak Murat Sabuncu yürütüyordu. Küçükkaya ise gazetede ‘istihbarat şefi’ olarak görev yapıyordu.

Odatv’ye konuşan Coşkun şunları söyledi: “Sayın Orhan Erinç barışçıl ve hukuka dayalı bir şekilde toplantıyı yönetmiştir. Toplantı hukuka dayalı bir şekilde bitmiştir. Yeni yönetim kurulu seçilmiştir.”

T24’ün aktardığına göre, vakfın başkan vekilliğine Ali Sirmen, genel sekreterliğe Işık Kansu, saymanlık görevine de İrfan Hüseyin Yıldız getirildi.

Yeni yönetim kurulu üyeleri arasında gazetenin eski genel yayın yönetmeni İbrahim Yıldız ve TRT’nin eski genel yayın yönetmeni Tayfun Akgüner de yer aldı. CHP’nin eski milletvekili Mustafa Balbay da yeni yönetim kurulu üyelerinden biri.

Vakfın yeni yönetim kurulu şöyle:

Alev Coşkun

Şükran Soner

İnan Kıraç

Işık Kansu

Ali Sirmen

Şevket Tokuş

Mustafa Balbay

İbrahim Yıldız

İrfan Hüseyin Yıldız

Prof. Tayfun Akgüner

Turan Karakaş

Eski yönetim kurulunda yer alan Orhan Erinç, Akın Atalay, Hikmet Çetinkaya ve Önder Çelik yeni yönetimde yer almadı.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet’in yazar ve yöneticisi 13 kişi 31 Ekim 2016’da ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ ve ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmak’ gerekçesiyle gözaltına alınmış, gazetenin yayın yönetmeni Murat Sabuncu dahil 10 kişi tutuklanmıştı.

Cumhuriyet Vakfı’nın eski başkan vekili Alev Coşkun, operasyonu  “Yaratılan siyasi baskı ve tehdit ortamından yararlanılarak Cumhuriyet Vakfı’nın kayyıma devredilmesine ve Cumhuriyet’in Cumhuriyetçilerce yönetilmesinin engellenmesine karşıyız” sözleriyle değerlendirmişti.

Cumhuriyet’e başlatılan operasyonun ardından Balbay’ın “Cumhuriyet’te FETÖ’cülükten Kürtçülüğe kadar her şey serbest, CHP milletvekili olarak yazı yazmak yasak” diye paylaştığı tweet çokça konuşulmuş, bu sözlerin operasyonun gerekçelerinden biri olduğu iddia edilmişti.

Balbay ise sözlerini operasyona gerekçe gösterenlere “Bu kalleşliktir, pusudur” sözleriyle seslenmişti.

Davada birinci derece mahkemesinin iptal kararını verdiği duruşmanın ardından konuşan davacılardan Alev Coşkun’un avukatı Namık Kemal Boya’nın “Kuruluş felsefesine aykırı bir yönetim geldi. Seçim iptal edildi ve yeniden yapılacak. Darbeyi Cumhuriyet gazetesi yönetimi içinde yaptılar” sözleri kayıtlara geçmişti.

Yorum Gönder

Yorumlar