CHP’li Gaytancıoğlu: Sağlık raporları ücretsiz verilmeli

CHP’Lİ GAYTANCIOĞLU: SAĞLIK RAPORLARI ÜCRETSİZ VERİLMELİ

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, asgari ücretin net 1600 TL olduğu ülkemizde devlet hastanelerinde 100 TL, özel hastanelerde de en az 120 TL olarak alınan “sağlık kurulu raporu” için çalışanlardan bu ücretin talep edilmemesi gerektiğini savundu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çalışanlara sağlık raporlarının ücretsiz verilmesi gerektiğini savunarak; konuyu ilgili bakanlığın gündemine getirdi.

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi olan işsizlik sürekli gündemde yerini tutmaktadır. AKP’li yıllarda Türkiye istihdam arttırıcı ve istihdam yaratıcı yeni yatırımlar konusunda çok yetersiz kalmıştır. Cumhuriyet tarihinin işsizlik rekorları bu dönemde kırılmıştır. AKP’li yıllarda uygulanan ekonomi politikaları sonucunda yeni işyerleri, üretim tesisleri, fabrikalar kurulacağı yerde birçok tesis kapanmıştır.

İstihdam Önemli İse Bu Ücret Neden Alınıyor?

İş bulabilmek bu derece önemli iken, işe girmek için kabul edilen çalışanlar adına birçok evrak talep edilmektedir. Bu evraklardan en önemlilerinden birisi de “Sağlık Raporu”’ dur. İşe girmek için sağlık raporu almak isteyen bir çalışan maalesef bu raporu devlet hastaneleri ve özel hastanelerde ücreti karşılığında alabilmektedir. İşyerinde 100’ü aşkın çalışan bulunsa dahi “tehlikesiz işyeri” olarak kabul edilen işyerlerinde istihdam edilen “işyeri hekiminin” vereceği rapor kabul edilmemektedir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre 1 Ocak 2013 yılından itibaren işe girişlerde alınması zorunlu olan sağlık raporları, yetkilendirilmiş sağlıkbirimlerinden ücreti karşılığında alınabiliyor. Daha önce aile hekiminden ücretsiz olarak alabildiğimiz sağlık raporu, yapılan düzenleme ile birlikte 50 TL ile 100 TL arasında değişen bir ücret ödenerek alınabilmektedir.

Konuyu Sağlık Bakanı’na yanıtlaması istemiyle yönelten CHP’li Gaytancıoğlu, asgari ücretin net 1600 TL olduğu ülkemizde,  devlet hastanelerinde 100 TL, özel hastanelerde de en az 120 TL olarak alınan “sağlık kurulu raporu” için çalışanlardan bu ücretin talep edilmemesi gerektiğini savundu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Sağlık Bakanı’na yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;

1. Sağlık ocaklarında tek hekim tarafından sağlık raporu ücretsiz olarak düzenlenebildiğine göre neden her bir sağlık ocağı bu raporu vermekten kaçınmaktadır? Bununla ilgili özel bir yaptırımınız mı var?

2. Adrese kayıtlı sağlık ocağına giden herhangi bir vatandaş ilgili sağlık ocağından bu raporu alamadığında neden ücret alınan devlet hastanelerine ve özel hastanelere yönlendirilmektedir?

3. Sağlık kurulu tek hekim raporunda herhangi bir kan tahlili, idrar tahlili, röntgen vb. işlemler yapılmadığı sadece ayaktan hasta muayenesi yapıldığına ve buna göre belge düzenlendiğine göre 100 TL’lik ücret çok yüksek değil midir?

4. Sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde tek doktor sağlık raporu verebildiği halde “işyeri doktorları” neden sağlık raporu verememektedir. Bunu çalışan lehine düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

Yorum Gönder

Yorumlar