CHP’li Bekaroğlu, Alevilere hakareti meclis gündemine taşıdı

CHP’Lİ BEKAROĞLU, ALEVİLERE HAKARETİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

İstanbul’da iki ayrı okulda Alevilere yönelik nefret ve hakaret söyleminde bulunan bir öğretmen hakkında adli soruşturma açılırken, diğer olayda ilçe milli eğitim müdürünün konuyu sümen altı ettiği öne sürüldü.

İddiaya göre; Şehit Demet Sezen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni M.Y’ye ders sırasında bir öğrenci “Aleviler neden oruç tutmaz, namaz kılmaz?” diye sorar. “Aleviler Hz. Muhammed’i sevmez; onlar Hz. Ali’ye taparlar, oruç tutmaz, namaz kılmazlar…” şeklinde cevap veren öğretmen M.Y, bu ifadelere itiraz eden C.E isimli öğrenciyi sınıftan kovar. Öğrenci, daha sonra diğer öğrenciler tarafından çeşitli şekillerde aşağılanır.

Bir arkadaşı şikayet etmeyi önerir, daha fazla zarar görmemek için şikayette bulunmaz. Eve gittiğinde durumu annesine anlatır. Anne Y.E, Arnavutköy Cem Evi Başkanı Yüksel Yılmaz’a olayı anlatır. 3 Ocak 2019’da olaydan haberdar olduğunu söyleyen Arnavutköy Cem Evi Başkanı Yüksel Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Dal’a konuyu intikal ettirdiğini, 7 Ocak’ta okul müdürü ile görüşüp olayın seyri hakkında bilgi almak istediğini, ne var ki, okul müdürünün olay hakkında bilgi sahibi olmadığının anlaşıldığını söyledi. Cem Evi Başkanı Yüksel Yılmaz, “İlçe Milli Eğitim Müdürünün olaya bu kadar ilgisiz kalması, herhangi bir işlem yapmaması bizleri çok daha rahatsız etti ve endişeye sevk etti.” dedi.

BENZER OLAYDA ADLİ SORUŞTURMA AÇILDI

Arnavutköy Cem Evi Başkanı Yüksel Yılmaz, benzer bir olayın 24 Eylül 2018 tarihinde aynı ilçedeki bir başka okul olan Cumhuriyet Ortaokulunda yaşandığını aktardı. İddiaya göre; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni G.B, 9-F sınıfındaki derste oruç ayları bahsinde Recep, Şaban ve Ramazan aylarını anlattıktan sonra Muharrem ayında da Alevilerin oruç tuttuğunu belirttikten sonra,”Aleviler Hz. Muhammed’i sevmez, ona hakaret ederler. Onlar Hz. Hüseyin’i severler. Bu yüzden Alevilerin yemeği yenmez” şeklinde ifadeler kullanır. Bunun üzerine bir öğrenci, “Ben Alevilerin yemeğini yedim ama az yedim, benim durumum ne olacak?” diye sorar. Öğretmen, “Sana bir şey olmaz” diye cevap verir. Cem Evi Başkanı Yüksel Yılmaz, olayın faili öğretmenin şikayet üzerine görevden alındığını, ayrıca hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

İnsan hakları savunucusu olan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bunların vahim olaylar olduğunu ve son yıllarda ülkemizdeki kimlik siyaseti ile kutuplaşmanın sonucu olarak bu tür nefret söylemleri ile ayrımcılığın arttığını söyledi. “Ne yazık ki, ülkemizde bir kesime yönelik ayrımcı, halkı kin ve nefrete tahrik eden onlarca üzücü benzer olayın yaşandığı herkesçe bilinmektedir. Özellikle Milli Eğitim camiasında bu tür nefret suçlarına karşı daha hassas davranılması gerekmektedir.” diyen Bekaroğlu, konunun takipçisi olacağını belirterek, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan şu soruların yanıtını istedi:

1. Cumhuriyet Ortaokulunda 24.09.2018 tarihindeki olayla ilgili soruşturma hangi aşamadadır?

2. Şehit Demet Sezen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki 27.12.2018 tarihli olayla ilgili olarak Bakanlığınız soruşturma başlatmış mıdır? Henüz başlatılmadıysa bundan sonraki süreçte soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

3. Bu tür ayrımcı, hakaret içerikli nefret söylemlerinde bulunan okul yöneticisi ve öğretmenlere yönelik herhangi bir idari yaptırım uygulanmakta mıdır?

4. Benzeri olayların yaşanmaması için Bakanlığınız hangi tedbirleri almaktadır?

5. Ülkemizde giderek yaygınlaşan kutuplaştırıcı kültürün ortadan kaldırılması için hangi politikalar hayata geçirilecektir?

Yorum Gönder

Yorumlar