Bilecik’te minibüs ücretlerine zam geldi

BİLECİK’TE MİNİBÜS ÜCRETLERİNE ZAM GELDİ

Bilecik Belediyesi Şubat ayı belediye meclis toplantısında 5 gündem maddesi görüşülürken, minibüs ücretlerine zam gündemi oy birliği ile kabul edildi.
Bilecik Belediyesi Şubat ayı belediye meclis toplantısında 5 gündem maddesi görüşülürken, minibüs ücretlerine zam gündemi oy birliği ile kabul edildi.
Bilecik Belediyesi Şubat ayı belediye meclis toplantısı Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı başkanlığında Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gündemin il gündem maddesi olan 2018 yılında Bilecik Belediyesinde çalıştırılacak sözleşmeli personele ödenecek ücretlerin belirlenmesi oldu. Bu gündem maddesindeki ücretler geçen yılla aynı olması kararına bağlanırken, ilk gündem maddesi AK Parti ve MHP’li üyelerin kabulüyle oy çokluğu ile kabul edildi.
Minibüs ücretlerine zam
İkinci gündem maddesinde toplu taşıma ücretlerinde artış yapılması talebinin görüşülmesi oldu. Bu gündem maddesinde açıklama yapan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Minibüsçü esnafımızın uzun zamandır bu şekilde artık akaryakıt fiyatlarının artmasıyla diğer şeylerle ilgili talepleri vardı. Ama biz kendilerine bu konuda biraz sabırlı olmalarını söyledik. Bu noktada yeni şeyde yazılı olarak müracaat ettiğinizde bizde meclisimizin ortak görüşünü alalım değerlendirme yapalım diye meclisimizin gündemine getirdik. Bu konulara ilişkin olarak evet arkadaşlar minibüsçü esnafımız teklif olarak şimdi biliyorsunuz minibüslerde öğrenci 1.50 TL tam 1.80 TL ve buna ilişkin biz gecen yıl zam yapılmış. Talepleri de akaryakıt fiyatlarının ve belirgin masrafların işte personel çalıştırma ücretlerinin arttığını bu sebeple öğrencinin 1.75 TL, tam ücretinde 2. 25 TL olmasını istiyorlar. Aynı şekilde terminal tam ücret olarak tam 3 TL öğrenci 2.50 TL, yine aynı hızlı tren ve pelitözünü de aynı tarife içerisinde farklı bir fiyatla uygulanmasını bu konuda istiyorlar. Arkadaşlar buna ilişkin belli yerlerde araştırmalar yapıldı. Kilometre hesapları da yapıldı. Bizdeki bazı parkurlar gidiş geliş alanları oldukça uzun. Bu akaryakıta 0.47 TL zam yapılmış 1 yıl içerisinde. Geçen yıl itibarıyla 4.27 liradan bugün 5.19 lira olmuş. Arkadaşlarımız belirgin noktalarda araştırmalar yapmışlar. Bozüyük zam yapmış öğrenci 1.75 tam 2 TL olmuş. Diğer şehirlerde düşük olanlar var. Yüksek olanlar var. Biz bu konuda meclis üyelerimizin görüşlerini de alarak bir karar vermeyi arzu ediyoruz. Bu konuda görüş bildirmek isteyen arkadaşımız var mı. Arkadaşlar bizde Ak Parti grubu olarak değerlendirmelerimiz içerisinde tabi biz bir taraftan halkımızın hemşehrilerimizin daha uygun bir şekilde taşınmasını bu noktada arzu ederken bir taraftarda bu işlerin daha kaliteli ve verimli yapılabilmesi için minibüsçü esnafımızın haklarını da korumakla yükümlüyüz. Zam yapmak idareciliğin en kötü yönü. AK Parti grubu olarak görüştüğümüzde öğrencinin 1.75 TL olduğunda zam oranı yüzde 16 gibi bir zam oranı. Tam ücrette 2 TL olduğunda zam oranı yüzde 11’lik gibi bir zam oranına tekamül edecek ki normalde 1 yıl içerisinde oluşur. Bu konuda minibüsçü esnafımızdan da daha kaliteli daha güzel hemşehrilerimizin daha rahat hizmet sunulmasını istiyoruz" dedi.
"Minibüsçülere söz verelim"
CHP Belediye Meclis Üyesi Seyfi Özgen söz isteyerek, "Minibüsçü arkadaşlarımız buradalar zam taleplerini oylamadan önce onların da bize söylemek istediği bir şey varsa burada duymak isteriz. Dernek başkanımız burada bizlere soracağı şeyler olabilir" dedi.
"Meclisin yönetimi bana"
Bunun üzerine Başkan Yağcı, Belediye Mmeclisinde minibüsçüler burada konuşturma gibi veya başka birisini konuşturma gibi bir usul olmadığını belirtti. Ardında tekrar söz isteyen Özgen, "Başkanım, 593 sayılı yasanın 59. maddesine göre buraya katılan herkes yazılı veya sözlü katılabilirler. Yasada bu var. Belki söyleyecek bir şeyleri olur meclisin duymasını istiyoruz" dedi.
"İhtiyaç olursa sorarız olmazsa sormayız"
Son olarak Başkan Yağcı, "Sen eğitimlisin, kursa gittin, ama ya Seyfi bey bakın buranın yönetimi bende. Biz minibüsçü arkadaşlara ihtiyaç olursa sorarız, olmazsa sormayız. Siz konuda teklif edebilirsiniz ama öyle bir usul yok ona da izin vermiyoruz. Söyleyeceklerini dilekçeyle verdiler" dedi.
Bu konuşmaların ardından toplu taşıma ücretlerinde artış yapılması oy birliği ile kabul edildi. 3’üncü gündem maddesi olarak, düzenli kentleşmeyi sağlamak, sanayi ve ticaret alanı ihtiyacını karşılamak amacıyla taşınmaz mal alımı, satımı, takası, tahsisi veya kamulaştırma işlemi yapılması, bu konularla ilgili olarak kişi ve kurumlarla görüşme, sözleşme ve ortak proje yapmak üzere Belediye Encümenine ve Belediye Başkanlığına yetki verilmesi hususu görüşüldü. Bu gündem maddesi AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin kabulü ile oy çokluğu ile kabul edildi.
Hurdacı ve tüpçüleri bir yere taşınacak
4’üncü gündem maddesi olarak, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan iş yerlerinini kentin belirli bir yerine toplamak amacıyla taşınmaz alımı, takası, tahsisi veya kamulaştırma işlemi yapılması, bu konuyla ilgili Belediye Encümenine ve Belediye Başkanlığına yetki verilmesi hususunun görüşüldü. Bu gündem maddesi sonrası bilgi veren Başkan Yağcı, "Şuan bu gündem maddesi gereği Küçük Sanayimizde bir sıkıntı yok, ama gelecek zaman dilimi içerisinde de sıkıntı oluşacak. Onun için ana yolla üzerinde koyduğumuzda da görüntü anlamında da çirkin oluyor. Böyle hurda tarzında depolayınca göze de çok şık gözükmüyor. Onun için bunların daha mümkün oldukça ölü alanda olmasını arzu ediyoruz. Oranlarında yapısını ve diğer şeylerini de götürerek inşallah mülk sahiplerimizle de anlaşıp kamulaştırıp yada satın alabilirsek o alanları orada kiralama işte arkadaşlarımızla tahsis noktasında tam bir yapı istiyorlar. Orada çok hurdasal alana da gerek yok. Belki korumalı bir alan olup açık alan üzerinde prefabrike mekanlarda yapılacak iş. Her birine ikişer üçer bölüm alan tahsis edilerek bu sorunu çözmek istiyoruz. Belki bunların yanına tüpçüleri falan da koyabiliriz oradaki bir mekanın şeyine göre. İhtiyacımız da var. Onun için bu alanı kamu yararı düşüncesiyle kamulaştırılması ve satın alınması takası hususlarında yetki talep ediyoruz" dedi. Bu gündem maddesi oy birliği kabul edildi.
5’inci gündem maddesi olarak da imar konularının görüşülmesi oldu.

Yorum Gönder

Yorumlar