Yaran Meclisi, Başağa Ocağı ile sezonu tamamladı

YARAN MECLİSİ, BAŞAĞA OCAĞI İLE SEZONU TAMAMLADI

Çankırı’da bin yıldır yaşatılan ve UNESCO tarafından somut olmayan tarihi kültürel mirasımız olan Oğuz Boyları Yaran Meclisi, Başağaları Ali Deneci ve Hasan Çakmak’ın yaktığı başağa ocağı ile 2017-2018 sezonunu tamamladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı gündemde olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Cengiz Topel Yıldırım ile Çankırı İl Başkanı İlhan Tekin’in de katıldığı Yaran Ocağında, Ahi kültüründen betimlemeler yapıldı. 

Gecenin sonunda Dernek Başkanı Recep Deneci, Yaran hakkında misafir ağalara bilgi verdikten sonra Yaran ocağına özgü yemekler misafirlere ikram edildi.

Yâran nedir?

İnsan yetiştirme; insanı hayata hazırlama; sosyal düzeni ve güvenliği sağlama; halk müziği, halk mutfağı, halk tiyatrosu, halk edebiyatı gibi ulusal kültür değerlerini yaşatma ve yeni kuşaklara aktarma görevlerini yüzyıllardır yerine getirmiş bir sosyal kurumdur.

Türk tarihi içinde birçok sosyal teşkilata rastlamak müm­kündür. Bunlardan bir kısmı, za­man içerisinde fonksiyonlarını kaybederek ortadan kalkmış; bir kısmı da çeşitli değişikliklere uğ­rayarak günümüze kadar gelebilmiştir. Çankırı Yâren teşkilâtı bunlardan biridir. 

Farsça “yâr” kelimesinden türeyen yârân, eş, dost, tanıdık, yakın anlamlarına gelmektedir. Yârân, Ahmet Kıymaz'ın ta­biriyle, âdab ve erkânıyla yüz yıllar öncesinden günümüze ses­lenen sosyal bir teşkilâttır”

Türk tarihinde, Çankırı Yâ­ren Teşkilâtı gibi kurumlar, devletin icraatlarına yardımcı oldukları gibi, sosyal nizamın sağlıklı bir şekilde gelişmesine de katkıda bulunmuşlardır. Yâren teşkilâtı, yurdumuzun değişik bölgelerinde farklı şekillerde icra edilmektedir. 

Yaran ve sohbet kelimelerinden oluşan Yaran Sohbeti terim olarak dostların, tanıdıkların bir gaye etrafında ülfet edip hemhal olmaları şeklinde tanımlanabilir.

Selâm olsun atam Oğuz beylerine

Âhi Evran, Hacı Murâd-ı Veli, Emir Karatekin’e

Ruhları şâd olsun, makamları cennet

Tarihi miraslarını yaşatacağız ilelebet.

* * *

Yâd etmek için atalarımızı

Yaktık Yâran ocaklarımızı

Mevlâm daim eylesin

Birlik ve beraberliğimizi......

NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE...

Yorum Gönder

Yorumlar