Venezuela da Wikipedia’yı yasakladı

VENEZUELA DA WİKİPEDİA’YI YASAKLADI

NetBLocks adlı sivil toplum girişimi Venezuela’nın Wikipedia’ya erişimi engellendiğini duyurdu.

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro 20 Mayıs 2018’de düzenlenen seçimleri yüzde 68 oyla kazanmış, ancak seçimlerin şeffaf, adil, eşit ve uluslararası standartlarda yapılmadığı ileri sürülmüştü.

Paraguay’ın geçen hafta Caracas hükümetiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından, Brezilya da dün Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun meşruiyetini kaybettiğini ve bundan böyle Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido’yu bu ülkenin lideri olarak kabul ettiğini açıklamıştı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Venezuela, Wikipedia’yı devlet başkanı olarak Maduro yerine Guaido’yu gösteren sayfa nedeniyle engelledi.

12 Ocak’ta alınan engelleme kararı internetteki kısıtlamaları takip eden sivil toplum girişimi NetBLocks tarafından fark edildi.

Ekonomik ve siyasi krizle sarsılan Venezuela’da 16 milyon kişinin internete erişimi mevcut. Wikipedia’ya Venezuela’dan her ay ortalama 60 milyon giriş yapılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre 3 milyondan fazla Venezuelalı ülkeyi terk etti.

Türkiye’de iki sene önce yasaklanmıştı

Wikipedia’ya erişim Türkiye’de Nisan 2017’de engellenmişti. Yasağa gerekçe olan içeriklerde Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşı başlatan taraflardan biri olduğu ve terör örgütlerini desteklediği iddia ediliyordu.

Yorum Gönder

Yorumlar