Tanrıkulu: Milli Eğitim Bakanı görevden alınacak mıdır?

TANRIKULU: MİLLİ EĞİTİM BAKANI GÖREVDEN ALINACAK MIDIR?

CHP Milletvekili Sezin Tanrıkulu, Fatih Projesi'nden zarar edildiğini bunun sonucunda Milli Eğitim Bakanı'nın görevden alınıp alınmayacağını sordu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, (MEB) “ Eğitimde fırsat eşitliğini ile bilişim teknolojilerinin öğrenme sürecinde daha etkin kullanımını sağlamak” amacıyla 2011 yılında başlattığı FATİH Projesi’nin iflasının ilan edildiği, projenin istenilen amacı ulaşamamasının ardından yapısal değişikliğe giden MEB'in, 2017 yılı başında “ mal alımı” modelinden, " hizmet alımı” modeline geçtiği haberleri basına yansımıştır.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlamasını arz ederim.

Dr. M. Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili

2014 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanına vermiş olduğum yazılı soru önergesinde, Fatih Projesi’nin, Devlete olan toplam maliyetini sorulmuş  ve  maliyeti AKP Hükümeti tarafından 8 milyar TL olarak açıklanan projenin maliyetinin 25 milyar Dolara ulaşacağı iddialarına yanıt aranmıştı.

Ancak geçtiğimiz günlerde basına yansıyan haberlere göre, MEB’in, “En büyük ve en kapsamlı eğitim hareketi” dediği FATİH Projesi’nde başarısızlığın tescillendiği, iletişim operatörlerinden alınan 1 milyon 438 bin tabletin çürümeye terk edildiği ve projenin kamuya yükünün 2 milyar lira olduğu ifadelerine yer verilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, (MEB) “ Eğitimde fırsat eşitliğini ile bilişim teknolojilerinin öğrenme sürecinde daha etkin kullanımını sağlamak” amacıyla 2011 yılında başlattığı FATİH Projesi’nin iflasının ilan edildiği, projenin istenilen amacı ulaşamamasının ardından yapısal değişikliğe giden MEB'in, 2017 yılı başında “ mal alımı” modelinden,  " hizmet alımı” modeline geçtiği haberleri basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

1.Fatih Projesi’nin, 2011 yılından 2018 yılı günümüze kadar Devlete olan toplam maliyeti ne kadardır?

2.2014 yılında AKP Hükümeti tarafından 8 milyar TL olarak açıklanan projenin maliyetinin 25 milyar Dolara ulaştığı iddiaları doğru mudur?

3.2011 - 2018 yılları arasında yıllar bazında Fatih Projesi kapsamında, öğretmen ve öğrencilere kaç adet tablet bilgisayar dağıtılmıştır?

4.Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tabletlerin üretici firma veya firmalar tarafından ’planlı eksiltme’ ürünleri olarak üretildikleri iddiası doğru mudur?

5.Son 5 yılda fiyat teklifi ile kazanan şirketin, kazandığı ürünlerin de 'planlı eksiltme' ürünleri olarak üretildikleri iddiası doğru mudur?

6.Fatih Projesinin kamuya yükünün 2 milyar lira olduğu göz önüne alındığında, Milli Eğitim Bakanı görevden alınacak mıdır?

7.Fatih Projesinde yaşanan dev maliyet ve zarar akabinde Milli Eğitim Bakanı istifa edecek midir?

Yorum Gönder

Yorumlar