‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ kanun teklifine hekimlerden tepki

‘SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI’ KANUN TEKLİFİNE HEKİMLERDEN TEPKİ

Sağlıkta şiddete karşı AKP tarafından Meclis'e sunulan yasa teklifi, hekimler tarafından hayal kırıklığı ile karşılandı.

Basın açıklamasında konuşan İstanbul Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip müjde gibi verilen sağlıkta şiddet yasası haberlerinin sağlıkçıya şiddet yasası olduğunu belirterek “Bu yasa teklifi diş hekimlerine, sağlık çalışanlarına, hekimlere ciddi bir gözdağı vermektir. Bir insanın en önemli değerini belirleyen şey çalışma hakkıdır. Bu çalışma hakkını ortadan kaldıran yasa ile karşı karşıya kaldık. Dün Meclis’e gelen yasayla bir değişiklik ön gördüler. Bu değişikliğe göre de KHK ile atanlar özel sektörde çalışmaya devam edebilir fakat güvenlik soruşturması nedeniyle ataması yapılmayan hekimlere ev hapsi devam ediyor. Ev hapsi 600 günden 450 güne indirildi. Eğer çalışmak isterlerse de haraç ödeyecekler. Bu haraçta pratisyenler için 75 bin, uzmanlar için 125 bin değer biçtiler. Hiç çalışmamış, yeni mezun olmuş, cebinde beş kuruşu olmayan hekimler bunu nasıl ödesin?” diye konuştu.

“BU KANUN TEKLİFİ DERHAL GERİ ÇEKİLSİN”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bakırköy Şube Başkanı Nuran Güngör'de, toplamda 44 maddelik torba kanun teklifinin sadece 24. maddesinde bir düzenleme görüldüğünü ifade etti. Güngör “Bütün hekimlerin yıllardır yasalaşmasını beklediği Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası ile ilgili hiçbir ilgisi olmayan, zaten olanın dışında herhangi bir yenilik içermeyen, ne hekim cinayetlerini ne de sağlıkta şiddeti bırakın önlemeyi azaltmaya bile yaramayacak bir düzenleme. Bir kez daha hayal kırıklığına uğradık. Bir kez daha kanun teklifini hazırlayanların sağlıkta şiddetin ne kadar büyük ve ciddi bir sorun olduğunu anlamadıklarını gördük. Sadece o değil; Hekimlerin ve tababet yargısız infaz edilmekteydi. Kanun teklifinin 5. maddesiyle kamu görevinden ihraç edilen hekimlere haklarında hiçbir yargı kararı olmadığı halde özel hastanelerde çalışma yasağı getirildiğini öğrendik. Yargı kararı olmadan, sübjektif güvenlik soruşturmaları gerekçesiyle atamaları yapılmayan genç hekimlerin 600 gün boyunca hekimlikten alıkonulduğunu gördük. Altı yıllık tıp eğitimi sonunda kazanılan diplomalar fiili olarak iptal edilmeye, hekimlik yasaklanmaya çalışılmaktaydı. TBMM’ye sesleniyoruz. Bizler tıbbın kurucuları İstanköylü Hipokrates’ten, Bergamalı Galenos’tan beri bu topraklardayız. Topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak uzun yıllar süren eğitimimizden, zengin mesleki deneyimimizden gelen birikimimizle hastalarımız için çalışıyoruz.Güçsüzlerin gücü, çaresizlerin çaresi olmaya, ölümlerle ve hastalıklarla mücadele etmeye, sağlık ve şifa dağıtmaya uğraşıyoruz. Bu kanun teklifi derhal geri çekilsin. Hekimlik yapmak istiyoruz” dedi.

Yorum Gönder

Yorumlar