‘Nusret’ 104 yıl sonra aynı rotada

‘NUSRET’ 104 YIL SONRA AYNI ROTADA

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı Yüzer İskelesi’nde demirli bulunan ‘TCG Nusret (N-16)’, 104 yıl önce mayınlarını döktüğü rotada ilerledi.

Gemide Nusret’in kahramanlığı video gösterisiyle katılımcılara aktarıldı. Daha sonra şehitler için Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça tarafından denize çelenk bırakıldı. Çanakkale Savaşları’nın ilk aşamasını oluşturan 18 Mart Deniz Zaferi’nin, dünya harp tarihine geçmiş bir kahramanlık destanı olduğunu vurgulayan Üsteğmen Bora Öykü Baran, “Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında en büyük pay, kahraman Nusret Mayın Gemisi’ne aittir. Nusret Mayın Gemisi’nin Erenköy Koyu’nda kurduğu bu engel, Çanakkale Deniz Savaşı’nın ve tarihin akışını değiştirmiştir. Hafif sisli ve yağışlı 8 Mart sabahı Yüzbaşı Hakkı Bey’in komutasında Nara’dan avara eden Nusret, Anadolu kıyısını izleyerek seyre başlamış ve boğazı kapatan mayın hatları arasında emniyetle geçerek şu anda bulunduğumuz noktaya varmıştır” dedi. 

Üsteğmen Baran, “Yüzbaşı Hakkı Bey’in komuta ettiği Nusret’in katkısıyla kazanılan bu zafer, Türk askerine moral, Türk milletine sevinç kaynağı olmuştur” dedi.

Yorum Gönder

Yorumlar