KPSS yok sayıldı, belirleyici mülakat oldu

KPSS YOK SAYILDI, BELİRLEYİCİ MÜLAKAT OLDU

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 11 Temmuz’da açıkladığı sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları büyük mağduriyetleri beraberinde getirdi.

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN/BİRGÜN- Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 11 Temmuz’da açıkladığı sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları büyük mağduriyetleri beraberinde getirdi. Danıştay’ın mülakatlardaki hukuksuzluklara ilişkin verdiği kararın ardından yönetmeliği düzenlemek zorunda kalan MEB’in, “Adayın mülakat puanı KPSS puanının üç puan aşağı ya da yukarısında verilebilir” kararı uygulanmayarak çok sayıda öğretmen yüksek KPSS puanına karşın baraj altında bırakıldı.

Bakanlığın sözleşmeli öğretmen alımı için 14 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği ve 60 bin öğretmenin katıldığı mülakatların sonuçları on binlerce öğretmen adayı için kabus oldu. Mülakata giren adayların büyük kısmı, mülakatta geçer not alsa da güvenlik soruşturmasının olumsuz neticelenmesi gerekçe gösterilerek elendi. Birçok aday ise KPSS’de yüksek puan almasına karşın mülakatın baraj puanı olan 60’ın altında not verilerek sistem dışına itildi. Mülakatta geçemeyen öğretmen adaylarının çoğunluğunu KHK ile ihraç edilen bir yakını bulunan adaylar oluşturdu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a seslenen bir öğretmen adayı, KPSS’den 80 puan almasına karşın mülakat puanının 55 olduğunu belirterek tepki gösterdi. . KPSS Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında 90,69 ve 84,68 puanlarıyla Kırşehir birincisi olan Barış Akkuş da mülakat sonuçlarına göre baraj altında bırakıldı. Mülakatta sorulan dört soruya da doğru yanıt verdiğini savunan Akkuş, “Adli yönden de hiçbir sakıncam olmamasına rağmen baraj altında bırakıldığım için tercih yapamıyorum” ifadesini kullandı.

Mülakatın kadrolaşmanın ve liyakatı yok etmenin bir aracı haline getirildiğini ifade eden Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, şunları kaydetti:

“Ataması yapılmayan öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini ya iş cinayetlerinde, ya da intiharlarla kaybediyoruz. Öğretmen mülakat sonuçlarının açıklanması ile birlikte artık umudunu tamamen kaybettiğini paylaşan gencecik öğretmenlere bu yaşatılanlara artık yeter diyoruz. Öğretmenine değer vermeyen bir ülkenin geleceği olamaz. Mülakat mağduru olan, ataması yapılmayan tüm arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Eğitim Sen olarak bizimle paylaştığınız itiraz dilekçesini verdikten sonra dava açarak bu haksızlığın takipçisi olacağız.”

Yorum Gönder

Yorumlar