KİT Komisyonu üyesi CHP’li milletvekillerinden suç duyurusu

KİT KOMİSYONU ÜYESİ CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİNDEN SUÇ DUYURUSU

CHP Milletvekilleri MARTEK eski Genel Müdürü Orhan Çömlek hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Üyesi dokuz milletvekili, TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren Marmara Teknokent (MARTEK)’in önceki Genel Müdürü Orhan Çömlek hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

MARTEK Genel Müdürlüğü’nü yürüttüğü dönemde çok sayıda usulsüz harcama yaptığı Sayıştay’ca tespit edilen Orhan Çömlek hakkında “Marmara Teknokent’in iş ve işlemlerinin, ödemelerinin incelenmesi, kamu zararının tespiti ve şüpheli veya şüpheliler hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesini CHP KİT Komisyonu üyeleri olarak talep ediyoruz” diyen CHP’nin KİT Komisyonu üye milletvekilleri savcılığa suç duyurusunda bulundular.

Konuyla ilgili olarak CHP KİT Komisyonu üyeleri, İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Adana Milletvekili Orhan Sümer, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

KİT Komisyonu üyeleri adına konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “AK Parti’nin sadece adında AK kalmış. Yolsuzluklar, usulsüzlükler karşısındaki suskunları kapkara bir leke olarak tarihe geçiyor. Görmeyen, duymayan, işitmeyen bir iktidar var. Sayıştay raporlarına yansıyan tespitleri göre göre, vicdanları kanata kanata ibra eden ve bu kişilere ağız dolusu övgü düzen AKP Milletvekillerini topluma şikayet ediyorum. Alıp kaçanın yanına kar kaldığı bir ülkede olmaktan dolayı utanç duyması gerekenler bunları aklıyorlar” dedi.

32 BİN LİRA MAAŞ

BOTAŞ, MKE gibi son derece stratejik kurumlarının Genel Müdürlerinin 13 bin lira maaş aldığı bir dönemde MARTEK’in eski Genel Müdürü Orhan Çömlek’in kendi kendine maaş düzenlemesi yaparak maaşını diğer 32 bin liraya çıkardığını belirten Atila Sertel, “Orhan Çömlek, tek imzayla 2016 yılındaki maaşını yüzde 60 artırarak 32 bin liraya çıkarıyor. Bu da yetmiyor kanunda olmadığı halde yılda üç maaş ikramiye alıyor. Bu da yetmiyor yine kanunen yasak olmasına rağmen kendi adına iki adet kredi kartı çıkarıyor. 2016 yılında Genel müdür bu kartlardan kartlarından birinden 28 bin 177 lira, diğerinden 20 bin 551 lira olmak üzere toplam 48 bin 728 lira harcıyor. Sayıştay bu harcamaları incelediğinde 2016 yılı için 23 bin 653 liralık harcamanın kanunen kabul edilmeyen özel harcamalar olduğunu tespit ediyor” diye konuştu.

PUKET ADASI’NDA HANGİ BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILDI

Genel Müdür Orhan Çömlek’in usulsüzlüklerinin bunlarla da bitmediğinin altını çizen Sertel, Sayıştay raporlarına Puket adası gezisiyle ilgili yansıyanları da anlattı. Sertel, şunları söyledi:

“Kurumda harcırah ödemeleriyle ilgili de olağandışı uygulamalar söz konusu. Proje seyahatlerinde kanuni olarak en yüksek harcırah miktarı 38 TL olarak belirtilirken, Genel Müdür yaptığı seyahatlerde Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Milletvekilleri, TBMM Genel Sekreteri gibi çok sayıda üst makama tanınan harcırah tutarının iki katını almış. Bir diğer önemli husus da Genel Müdür yurtdışı seyahatlerinde uçak biletleri ve konaklama dahil tüm harcamalarının karşılandığı ve davetli olduğu seyahatlerde dahi kurumun bütçesinden yurtdışı harcırahı almış. Örneğin Puket adasına gerçekleştirdiği bir seyahatte, tüm masraflar karşı taraf tarafından karşılanmasına rağmen Genel Müdür Orhan Çömlek, Marmara Teknokent’ten en üst düzeye çektiği harcırahını ve diğer masraf kalemi altında ödemeler almış. Ben merak ediyorum, bu genel müdür insanların balayı için tercih ettiği Puket Adası’nda hangi bilimsel çalışma için bulunmuş?”

MÜDÜR ÖDÜLLENDİRDİ, SAYIŞTAY UZMANI PASİF GÖREVE VERİLDİ

Sayıştay raporlarına kira alımları, kiracılardan kar payı alımları ve İdari Bina ve Kuluçka yapımıyla ilgili çok sayıda usulsüzlüğün de yansıdığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, bütün bunları yapan bir genel müdürün cezalandırılması gerekirken, kısa bir süre önce iktidar tarafından ödüllendirildiğini söyledi. Sertel, “Orhan Çömlek, kısa bir süre önce 16 ilde 58 sağlık araştırma ve uygulama merkezi bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öncülüğünde kurulan Teknopark’ın Genel Müdürü oldu. Martek’te yaptıkları ortada iken yeni bir Teknopark’ın genel müdürlüğü görevine getirilen Orhan Çömlek, o görevde olduğu sürece o teknoparkın da harcamaları ve yatırımları güvende değildir” diye konuştu.

Sertel, raporu hazırlayan Sayıştay yetkilisinin de pasif göreve verildiğini belirterek, Sayıştay yetkililerinin bütün baskılara rağmen görevini yapmaya çalıştığını ifade etti. Sertel, “Sayıştay’a dokunmayın” dedi.

“KAMU KAYNAKLARINI YAĞMALAMIŞ”

Daha sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Orhan Çömlek’in böylesine önemli bir kurumu adeta çiftlik gibi yönettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Raporlardan da anlaşıldığı üzere bu kişi kamu kaynakları yağmalamış. Bizler kamu adına ve kamu yararına görev yapıyoruz. KİT Komisyonu’nda bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini dile getirdik ancak kabul edilmedi. Kurumun hesapları oy çokluğuyla ibra edildi. Çok sayıda usulsüzlük söz konusu. Bu nedenle görevi ihmal, zimmet, kamu kurumunu zarara uğratmak gibi gerekçelerle bir suç duyurusu hazırladık, dokuz milletvekili olarak imzaladık ve savcılığa verdik.”

Yorum Gönder

Yorumlar