Kayyım uygulaması halk iradesinin gaspı niteliğindedir!

"KAYYIM UYGULAMASI HALK İRADESİNİN GASPI NİTELİĞİNDEDİR!"

HDP'li Meral Danış Beştaş: "Yaklaşan genel seçimler öncesinde iktidarın kayyım politikası iyice öne çıkmış ve HDP ve bileşenleri kastedilerek yeni seçimlerde de yine kayyım atamalarının söz konusu olacağı tehditkar ifadelerle dile getirilmiştir."

Beştaş'ın konu hakkında TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğu önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 24.10.2018

Meral DANIŞ BEŞTAŞ

HDP Siirt Milletvekili

Siirt Belediye Eş Başkanı Sayın Tuncer Bakırhan’ın, tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Belediye Başkanlığı’na Siirt Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın atanmıştır. Kayyım atamasının yapılmasının ardından belediye işleyişi ve hizmetlerinde de sorunlar baş göstermeye başlamıştır. Başlıca sorun alanları ihaleler noktasında kendisini göstermekte, örneğin tüm ihalelerin iktidara yakın çevrelere verildiği ve denetlenmediği ifade edilmektedir. Yine diğer büyükşehir belediyelerinin desteği ile yapılan hizmetlerin, iktidar yandaşı firmalara verilmesinin hizmetin gerçekleşmesi ve denetlenmesi anlamında sorunlar ortaya çıkardığı gözlemlenmektedir. Örneğin Siirt Belediyesine Şahinbey ve Sakarya Belediyeleri araç ve gereç desteğinde bulunurken Eruh Belediyesine de Bursa Büyükşehir Belediyesi üzerinden destek verilmesinin uygulamada sorunlara yol açtığı ifade edilmektedir. Belediyenin sunduğu hizmetlerin nerdeyse tamamına yakını borçlandırılarak yapılmakta olup bu nedenle personelin dahi borçlarını ödenemeyecek duruma düşülmesine ilişkin kaygılar yoğun olarak dillendirilmektedir. Diğer yandan belediye bütçesinin denetlenmediği, kayyımdan önce planlanan ve ihaleye çıkan projelerin kayyım projesi gibi lanse edildiği durumlar da söz konusudur. Yine en önemli sorun alanı olarak belediye meclislerinin işlevsizleştirilmesi ve çalışmaların üç memurun katılım sağladığı ancak seçilmişlerin yer almadığı encümen kararları ile yürütülmesi de demokratik sistem açısından ve yerel yönetimlerin işlevi açısından son derece sakıncalıdır. Zira belediyeler halkın seçimleri doğrultusunda işbaşına gelerek halkın talep ve ihtiyaçlarına göre kararlar alarak görevlerini ifa ederler. Aksi türlüsü yani yerel yönetimlerin tamamen işlevsizleştirilmesi, vali yahut kaymakamlarca illerin yönetildiği tek merkezci bir yapının güçlenmesine neden olur. Pek çok demokrasi örneğinde vali dahi seçimle işbaşına gelirken seçimle işbaşına gelen belediyelerin görevlerinin atanan idari amirlere teslim edilmesi halkın iradesinin yok sayılması anlamına gelir.

Ayrıca Siirt’te altyapı sorunu giderilememiş olup bu çoğu zaman yurttaşların susuz kalmasına neden olmaktadır. Sosyal alanların eksikliği, çarpık kentleşme sorunu, kaynakların ekonomik kullanılmaması, tarihi dokunun korunmaması, personel alımlarında tercihin iktidar partisine yakın kimselerden kullanılması, istihdam konusunda eşitsiz uygulamalar da diğer sorun alanlarındandır.

Bu bağlamda;

1- Siirt ilinde kayyım tarafından yürütülen belediye hizmetleri ne sıklıkla denetlenmektedir? Denetim sonucunda elde edilen veriler ve faaliyet raporu ne şekildedir?

2- Kayyım uygulamasının yol açtığı sorunlar tespit edilmiş midir? Bu sorunlar nelerdir?

3- İhalelerin iktidarınıza yakın çevrelere verildiği ve denetlenmediği iddiaları doğru mudur? Bu iddialara ilişkin inceleme ve soruşturma çalışmaları yapılacak mıdır?

4- Şayet ihalelere ilişkin iddialar gerçeği yansıtmıyorsa örneğin Deliklitaş Mevkiindeki mesire alanındaki eksiklikler neden giderilmemiş, ihaleyi alan firma neden sorumluluklarını yerine getirmemiştir?

5- Siirt ve Eruh Belediyelerine diğer belediyeler tarafından verilen yardım ve hizmetler hangi çerçevededir? Bu bağlamda bu belediyeler hangi katkıları sunmuştur? Bu hizmetler neden denetlenmemektedir?

6- Kayyım ataması gerçekleşmeden önceki ve kayyım uygulamasından sonraki borç miktarları nedir?

7- Kayyım atamasından sonra kaç ihale yapılmış ve bu ihaleler hangi firmalara verilmiştir?

8- Kayyım atanmadan önce ihale süreci gerçekleştirilen ve projelendirilen hizmetler devam ettirilmekte olup neden kayyımlar bunları kendi çalışmaları gibi lanse etmektedirler? Kayyımlar bu yöntemle iktidarın yerel seçim kampanyasına destek mi sunmaktadır? Kentin idari amiri konumundaki bürokratların seçim kampanyalarına destek sunmaları yahut bir siyasi parti lehine çalışma yürütmeleri yasaya aykırı değil midir? Yasaya aykırı davranan kayyımlarla ilgili işlem başlatılacak mıdır? Şimdiye kadar başlatılmamasının sebebi nedir?

9- Encümen kararlarının alım sürecine neden belediye meclis üyeleri dâhil edilmemektedir? Belediye meclis üyeleri halkoyları ile seçilmiş olup onlar yerine atanmış memurların karar almaları ne kadar hukuki ve demokratiktir? Bu halk iradesinin yok sayılması anlamına gelmiyor mu?

10- Kayyım atamasından sonra kak kişi işe alınmıştır ve mevcut personelden kaçı işten çıkarılmıştır?

11- Kayyım ile yönetilen belediyelerde personel alımlarında neden AKP’liler tercih edilmektedir? Bu partizan tutumunun sebep ve dayanağı nedir? Memur olan kayyımların partiye göre ayrımcılık yapması suç değil midir?

12- Kayyımla yönetilen Siirt Belediyesi’nin pek çok altyapı sorununu çözmeme ve halka hizmet götürmeme gerekçesi nedir? Kayyımlar eliyle yurttaşlar mı cezalandırılmaktadır?

13- Anayasanın 127’nci maddesi; “Mahallî idarelerin kuruluş ve görevleri ile yetkileri, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir.” şeklinde olup yurttaşların seçimlerle ortaya koyduğu irade çerçevesinde belediyelerin görev ve yetki alanları neden kayyımlara teslim edilmektedir?

14- Kayyım uygulaması, seçme seçilme hakkının gaspı değil midir?

15-Devlet neden atadığı vali ve kaymakamlar eliyle bireyin seçme ve seçilme hakkına el koymaktadır?

16- Anayasa’ya ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın Türkiye’nin uymayı taahhüt ettiği “Yerel makamlara verilen yetkiler normal olarak tam ve münhasırdır. Kanunda öngörülen durumların dışında, bu yetkiler öteki merkezi veya bölgesel makamlar tarafından zayıflatılamaz veya sınırlandırılamaz.” ilkesi neden yok sayılmaktadır? Hükümetiniz neden Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı tutum sergilemektedir? Bu yöntemle seçimle elde edilemeyen belediyelerin iktidar partisine eklemlenmesi ve olası seçimlerde belediyelerin iktidar partisine geçmesinin sağlanması mı amaçlanmaktadır?

17- Kayyım uygulaması ne zaman sona erecektir?

18- Siirt ili ve ilçelerinde halka daha iyi hizmet sunulması ve bu anlamda halkın seçimler yolu ile tercih ettiği belediyelerin göreve gelerek bu görevi kayyım uygulaması olmaksızın yürütmesine ilişkin tüm koşullar sağlanacak mıdır? Bu konuda yürütülen bir çalışma var mıdır?

Yorum Gönder

Yorumlar