Kadınlar Günü öncesinde yargıdan kadınları ilgilendiren önemli karar

KADINLAR GÜNÜ ÖNCESİNDE YARGIDAN KADINLARI İLGİLENDİREN ÖNEMLİ KARAR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde yargıdan kadınlar lehine önemli bir karar çıktı.

23. Asliye Hukuk Mahkemesi, eşinden boşanmış bir kadının kızına kendi soyadını vermesine onay verdi.

AYM, 2015’de verdiği bir kararla kocasından boşanmış kadının velayetini aldığı çocuğuna kendi soyadını vermesinin önünü açmıştı.

Cumhuriyet'yen Alican Uludağ'ın haberine göre,Yargıtay da 9 Nisan 2018’de bu yönde bir karar vermişti. Yaşanan içtihat değişikliğinin ardından ilk karar Ankara’da çıktı. Davada annenin avukatı Şenal Sarıhan, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararı doğrultusunda mahkemenin 2012’de verdiği ret kararının kaldırılmasını ve davanın kabul edilmesini talep etti.

Yargıç Selami Yücel, davayı kabul ederek çocuk N’nin babasından aldığı “Ejder” olan soyadının kaldırılarak yerine “Özgüler” soyadının verilmesine hükmetti. Karar 22 Şubat’ta verildi.

8 Mart’ın arifesinde

Avukat Sarıhan, 8 Mart arifesinde verilmiş bu kararın, esas olarak yıllardır sürdürülmekte olan kadın erkek eşitliği mücadelesinin bir ürünü olduğunu belirtti. Sarıhan, “Yasaların ve yargı kararlarının kadının insan haklarının korunmasına yönelik değişimleri için önümüzde uzun bir süreç var, ancak dayanışma ve dirençle yeni kazanımların yanı sıra yitirilmiş hakların da geri alınacağına inanıyorum” dedi. 

Daha önce de yine Anayasa Mahkemesi kararından sonra evlenen kadınların da kendi soyisimlerini kullanmasının önü açılmıştı.

Yorum Gönder

Yorumlar