İşte tarihi şuur: 1700 senelik kale PVC pencere ve betonla restore edildi

İŞTE TARİHİ ŞUUR: 1700 SENELİK KALE PVC PENCERE VE BETONLA RESTORE EDİLDİ

Tarihi üçüncü yüzyıla kadar uzunan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Mamure Kalesi’ne, restorasyon çalışmaları kapsamında PVC pencere takılırken, hasar gören bölümlerinin onarılmasında beton sıva ve mermer kullanıldı.

Tarihi üçüncü yüzyıla kadar uzanan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Mamure Kalesi’ne, restorasyon çalışmaları kapsamında PVC pencere takılırken, hasar gören bölümlerinin onarılmasında beton sıva ve mermer kullanıldı.

Birgün’den Mutlu Erol Kahya’nın haberine göre, 2012’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Mersin’in Anamur ilçesindeki kalenin tarihi dokusu, yapılan restorasyon nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete ihale edilen restorasyon çalışmalarında, kaleye PVC pencere monte edilirken, onarımında beton sıva ve mermer kullanıldı, kale içindeki camiye de klima takıldı.

Ortaçağ’da inşa edilip ayakta kalmayı başaran ender yapıtlardan biri olan tarihi kaleye yönelik tahribata ise Anamurlular sessiz kalmadı.

Anamur Çevre Platformu Avukatı Seyda Afyoncu, restorasyonun mevcut haliyle sürdürülmesi durumunda kalenin UNESCO listesine girmesinin mümkün olmadığını savundu. Afyoncu, Anamur Çevre Platformu adına şunları söyledi: “Restorasyonu yürüten şirket aksini iddia etse de Horasan Harcı yerine, beyaz çimento ve yöredeki bir firmalardan alınan kirecin ve yer seramiğinin kullanıldığı yönündeki iddiaların araştırılarak sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını; numunelerin tarafsız ve bağımsız bilirkişilerden oluşacak heyete acilen incelettirilmesini, ama öncelikle restorasyonu yürüten firmanın işten el çektirilmesini talep ediyoruz.”


Yorum Gönder

Yorumlar