İşsizlikte son nokta: Sahte sertifika!

İŞSİZLİKTE SON NOKTA: SAHTE SERTİFİKA!

İş bulmak için uzaktan eğitim sertifika programlarına artan talep, umut tacirlerinin suistimalini de beraberinde getiriyor.

TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI ARTIYOR

Habertürk’ten Fatmanur Boylu’nun haberine göre, iş bulmak için gençlerin umut bağladığı uygulamalardan biri uzaktan eğitim  programı sertifikası almak. Ancak özellikle sosyal medyada, internet üzerinden uzaktan eğitim sertifikası veren sitelerle ilgili şikâyetler her geçen gün artıyor.

Örneğin ‘Betül’ adlı bir sosyal medya kullanıcısı, şikâyetini şöyle dile getiriyor: “K… Akademi’ye 1600 TL’ye kayıt yaptırdım. Ancak verdikleri sözleri yerine getirmediler. 20 kişilik sınıflar olacağını vaat ettiler. 35 kişilik sınıflar oluşturdular. Kaynak kitap ve uzaktan eğitimlerine dokunmadığım halde, 1474 TL ücret talep ederek kayıt sildirebileceğimi söylediler.” ‘Arzu’ adlı kullanıcı ise, “Eğitim ve sertifika vereceklerini söylediler. Ücreti nakit istediler, fatura vermediler. Öğretmen diye bize ders verecek kişinin belgeleri yoktu. Milli Eğitim’e de bağlı değillerdi” iddiasında.

‘DERSLERİ UYGUN OLUNCA İZLERSİNİZ’

Haberde ayrıca sertifika almak için internette bulunan 6 sitenin ‘işsiz gibi’ aradığında cevap olarak, “İstediğiniz eğitim programını satın alın. Birkaç gün sonra sertifikanız elinizde olacak. Eğitim videolarını da müsait olduğunuzda izlersiniz” alındığı belirtildi. Bir diğer siteye, “İşe girmek için acilen sertifikaya ihtiyacımız var” denildiğinde de fiyatları 380-750 TL arasında değişen kurslar önerilerek, “Madem işiniz acil, ay sonuna kadar size sertifikanızı göndermiş oluruz. Dersler 6 ay boyunca zaten sistemde. İstediğiniz zaman izler, öğrenirsiniz” karşılığı verildi. Bazı ‘programların’ ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bile bağlı olmadan “geçersiz” sertifika vererek insanları dolandırdıkları görüldü. Sadece bir site, usulüne uygun davranıp, “Derslerinizi tamamlamadan sertifikanızı alamazsın” cevabını verdi.

Yorum Gönder

Yorumlar