Gürer: “Niğde, öncelikle Niğdelilere tanıtılmalı”

GÜRER: “NİĞDE, ÖNCELİKLE NİĞDELİLERE TANITILMALI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara’da bu yıl 5.’si düzenlenen Niğde Tanıtım Günleri’nin açılış programına katıldı.

Niğde Valiliğinin organize ettiği 5. Niğde Tanıtım Günleri, Ankara Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen açılış töreni ile başladı. 23 Eylüle kadar devam edecek olan Niğde Tanıtım Günleri’nin açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde protokolü, Milletvekilleri, Millî Savunma Bakanı, Yardımcıları, Emniyet Genel Müdürü, KOSGEB Genel Müdürü ve çok sayıda katılımcı açılışta yer aldı. KOSGEB Genel Müdürü Cevahir Uzkurt yaptığı konuşmada kentlerin özellikleri ile tanınmasının önemine değindi. Niğde Belediye Başkanı Rahmi Özkan, Niğde tanıtımına yönelik yeni projeler geliştireceklerini ifade etti. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu Niğde tanıtımı için dikkat ve ilgi çekecek  tanıtım yolları bulunması gerektiğini söyledi. AKP Milletvekilleri de yaptıkları konuşmalarda Niğde için yapılan organizasyonun önemine değindiler. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek 5.nci düzenlenen bu etkinlikle Niğde’nin bütün özellikleri ile bilinmesinin istediklerini anlattı. 

Açılış töreninde bir konuşma yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin tarihi, turistik ve doğal güzellikleri ile daha çok tanıtıma ihtiyacı olan bir il olduğunu belirtti. 

“Kapadokya” denildiğinde ilk akla gelen ilin Nevşehir olduğunu ancak Güney Kapadokya’nın başkentinin Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesi olduğunu çoğu kimsenin bilmediğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, Tyanaantik şehri tarihsel derinliğinin yanında, bugün felsefi derinliği sadece ABD  200 bin kişi tarafından sahiplenilen ve adına 200’den fazla kitap yazılan  Felsefeci Tyanalı Apollonous’un kenti olduğu  belirtti. Gürer, “Tarihi kültürü doğası ile her köy ve kasabası zengin özelliklere sahip Niğde  en azından Niğde’de yaşayanlar tarafından bilinmelidir” dedi. 

Anadolu’da yaşayan bütün uygarlıkların merkezi olan Niğde’nin aynı zamanda folklor ve kültür zenginliği olan bir il olduğuna da dikkat çeken Gürer, TRT repertuarlarında 100’e yakın Niğde türküsü ve şarkısının olduğunu vurguladı.

Niğde’nin 5-10 dakikada anlatılamayacak kadar derinliğe sahip bir kent olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Niğde 1 milyon 200 bin yıl önce Afrika’dan Avrupa’ya geçişin ayak izlerinin bulunduğu bir ildir. Anadolu’da ilk kez bu bulgular Göllüdağ kazılarında ortaya çıkmıştır. Mezopotamya’da kullanılan opsidyenin daha hayvanlar ehlileştirilmeden götürülen ildir Niğde. On bin yıllık bilinen yaşam özelliklerinden ötesine uzanan  çok uygarlığa ev sahipliği kapmış Toroslara açılan geliş gidiş kapısıdır Niğde” diye konuştu.  Ömer Fethi Gürer Niğde ilini anlatan 800 sayfa Niğde Kapadokya’nın Başkenti Kitabının yazarı olduğunu belirterek, “Niğde Kapadokya’da çok bilinmeyen özellikleri ile keşfedilmeyi bekliyor” dedi. Niğde ile ilgili yayınlanmış beş kitabımda tarihi folkloru, kültürü ile Niğde’yi anlattığını söyleyen Gürer, ”Her adımında farklı bir özellik ve tarihin izleri ile doğal güzellikler kentidir Niğde” dedi.

Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt köyündeki tarihi bir kalede araştırma yapan Fransız kadın arkeoloğun buraya her yıl bir dağcı ile geldiğini ve kaleye dağcının sırtında çıkarak araştırmalarını sürdürdüğünü anlatan  Ömer Fethi Gürer, “Bu durumu Niğde’nin tarihsel derinliğini anlatabilmek açısından önemsiyorum ve Fransa’dan gelip Kurra Kalesini araştıran Araştırmacı gibi  Niğde köy köy incelendiğinde çok önemli bulgular ile tarihin bilinmeyenleri Niğde’de aydınlanacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.  

Konuşmasında Niğde’nin öncelikle Niğdelilere tanıtılması gerektiğini de vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Niğde’nin her ilçesi, her kasabası ve her köyünün kendine özgü güzellikleri, kültürel zenginlikleri vardır. Her Niğdelinin, Niğde’nin tarihsel derinliğini bilmesi ve öğrenmesi gerekir. Niğde’nin tanıtımına Niğdelilerden başlamak gerekiyor. Kendi çocuklarımıza öncelikle Niğde’yi tanıtmalıyız” dedi.

Cumhuriyetin ilk top atışı ile kutlandığı kentin Niğde olduğunu ve Atatürk’ün Niğdelilere özel bir ilgisi olduğunu belirttiğini anlatan Gürer Milli Mücadelede her cephede Niğdeli şehitlerin bulunduğunu, Cumhuriyeti,  ülkeyi sahiplenen Niğde’nin aynı zamanda Aydınlar kenti  olduğunu da ifade etti.

Tyana su kemerleri, Dikilitaşları, Roma Havuzu, manastır, han, kral mezarları, cami, türbeler, kiliseler, hamamlar ile  bilimsel beş  ayrı yerde  kazıları ile zengin bir tarihi düne sahip  Niğde’nin tarım kenti olduğuna da değinen Gürer, “Niğde’nin patates, elma, lahana ve kiraz üretiminde Türkiye genelinde ilk sıralarda yer aldığına da dikkat çekti.

Gürer, Niğde’nin başkentte tanıtılması amacıyla bu yıl 5.’si düzenlenen Niğde Tanıtım Günleri etkinliğinin organize edilmesinin de tanıtım açısından önemli olduğunu vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fuar alanında il, ilçe, kasaba, sivil toplum kuruluşları ile meslek odaları tarafından açılan stantları da tek tek gezdi. Niğde tanıtım günlerinde nesli tükenen ve Dünyada bir tek Toroslarda  kalan ötmeyen  kurbağanın yanı sıra ülkemizde ilk kez üretilen yerli patates tohumları, Niğde elması, lahana, dondurma, köfte ve halka tatlısı, fasulye kentin el sanatları ve kültürel değerleri de tanıtılıyor. 3 gün sürecek etkinlik yoğun ilgi görüyor.

Yorum Gönder

Yorumlar