DSG’den Fırat’ın doğusuna harekata ilk yorum: Karşı koyacağız

DSG’DEN FIRAT’IN DOĞUSUNA HAREKATA İLK YORUM: KARŞI KOYACAĞIZ

ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) liderlerinden Mazlum Kobani, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik harekatına karşı kendilerini savunacaklarını söyledi.

ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) liderlerinden Mazlum Kobani, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik harekatına karşı kendilerini savunacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, birkaç güne kadar Suriye topraklarında Fırat’ın doğusunda kalan YPG kontrolündeki bölgeye yönelik operasyon yapacaklarını açıklamıştı.

Britanya merkezli Reuters haber ajansına konuşan Kobani, operasyonu engelleyeceklerini ifade etti. 

Harekatın Suriye’de IŞİD’e karşı ABD desteğiyle savaşan YPG militanlarını Kuzey Suriye’de bir araya getireceğini belirten DSG lideri, bunun IŞİD’in yeniden yayılmasına neden olacağını iddia etti.

“Herhangi bir saldırıya hazırız ve (buna) bölgemizde güçlü şekilde cevap vereceğiz” ifadelerini kullanan Kobani, harekatı önlemek için diplomatik girişimlerinin sürdüğünü kaydetti.

ABD’li diplomatla özel görüşme

DSG lideri, ABD’nin Suriye Özel temsilcisi James Jeffrey ile Ankara’daki temasının ardından DSG bölgesinde görüştüklerini aktardı.

Kobani, Jeffrey’in Türkiye’nin harekatının IŞİD’le mücadeleyi başarısız kılacağını ve şimdiye kadar yaptıklarının boşa gideceğin bildiğini söyledi. 

DSG lideri, IŞİD’in ölene kadar savaşmaya karar verdiğini ve halen çok güçlü olduklarını kaydetti. 

IŞİD’in elinde halen Irak sınırında Fırat boylarında 10 kilometrekarelik bir şerit var. Bu alanda da bazı köyler bulunuyor. Suriye’de IŞİD’in elindeki son kasaba olan Hajin’i YPG dün gece aldı.  

ABD ‘arkalarında’

Suriye ve Irak’ta bir dönem büyük bir alanı kontrol eden IŞİD, bugünlerde eski gücünde değil. ABD ve diğer ülkeler, özellikle Suriye’den Türkiye’nin PKK’nın Suriye uzantısı saydığı DSG ve ona bağlı YPG ile işbirliği yapıyor.

ABD’nin YPG’ye verdiği ağır silahlar Türkiye’nin tepkisini çekerken Amerikalı siyasetçiler Suriye’de YPG’yi sahadaki güçleri olarak görüyor. 

Türkiye, Suriye’de son kapsamlı harekatını bu yılın ilk aylarında YPG’nin elindeki Afrin’e yapmıştı. Hareket yaklaşık üç ay sürerken YPG’liler Türk güçlerinin kente girdiği 18 Mart’tan önce Afrin’den ayrılmıştı. 

Yorum Gönder

Yorumlar