CHPli Sümerden sözünüzü tutun çağrısı

CHP'Lİ SÜMER'DEN SÖZÜNÜZÜ TUTUN ÇAĞRISI

CHP’li Orhan Sümer, krizin tüm sektörleri ve vatandaşı fazlasıyla olumsuz etkilediğini belirterek, devlete iş yapan kamu müteahhitlerinin iflasın eşiğine geldiğini belirtti.

Aynı konuda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi veren Sümer, kriz nedeniyle mağdur olan yüklenicilerin mağduriyetlerinin kısa vadede karşılanması için yapılan/yapılacak çalışmaların neler olduğunun açıklanmasını isteyerek, “Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Türkiye genelinde iflasını açıklayan ve kamu müteahhidi de olan firma sayısı kaçtır?” diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, ekonomik krizin tüm sektörleri ve vatandaşları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Fabrikaları iflasa sürükleyen, insanları işsiz ve aşsız bırakan bu kriz özellikle ekonominin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörünü de bitme noktasına getirmiştir. Adana’da 6, Türkiye genelinde ise 120 müteahhit borçlarını ödeyemedikleri için intihar etmiştir” dedi. İflasın eşiğine gelen kamu müteahhitlerinin Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın müteahhitlere verdiği fiyat farkı ve tasfiye kararnamesinin çıkacağı yönündeki sözünü tutmaya davet eden Sümer, “Yoksa, binlerce kişinin ekmek yediği bu sektörde sorunlar da artacak ve ağırlaşacak, yeni sorunlar ortaya çıkacaktır” dedi. Sümer, konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM gündemine de taşıdı.

TEMEL GİRDİLERDEKİ ZAM ZORLUYOR

CHP’li Sümer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ekonomik krizin tüm sektörleri ve vatandaşı fazlasıyla etkilediğini vurguladı.  “Fabrikaları iflasa sürükleyen, insanları işsiz ve aşsız bırakan bu kriz özellikle ekonominin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörünü de bitme noktasına getirmiştir” diyen Sümer, ilgili derneklerin yaptığı açıklamalara göre son 7 ay içinde temel girdileri oluşturan demir ve çimentoya yüzde 50, akaryakıta ise yüzde 25 zam geldiğini hatırlattı. Sümer, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bankalar verdikleri kredileri tekrar çağırmaktadır. Böylesine zor bir dönemde, Adana’da 6, Türkiye genelinde 120 müteahhit borçlarını ödeyemedikleri için intihar ederek hayatına son vermiştir. İflasın eşiğine gelen kamu müteahhitleri Ulaştırma Bakan Cahit Turhan’ı verdiği fiyat farkı ve tasfiye kararnamesinin çıkacağı sözünü tutmaya davet etmektedir. Yoksa, binlerce kişinin ekmek yediği bu sektörde sorunlar da artacak ve ağırlaşacak, yeni sorunlar ortaya çıkacaktır.”

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI’NA SORDU

Aynı konuda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi veren Sümer, Adana Kamu Müteahhitleri Derneği’nin  (AKAMDER) sektörün son dönemde yaşadığı sorunlara dikkat çektiğini vurguladı. Sümer, “AKAMDER’in açıklamalarına göre temel girdilere yüzde 50’nin üzerinde zam gelmiştir. Bu girdilerle oluşan fiyat artışları TÜİK tarafından yayınlanan genel fiyat endeksinin çok üzerindedir. Bu olumsuz durum, belirli bir süre içerisinde tamamlanmak üzere devlete iş yapan kamu müteahhitlerini derinden etkilemiş, müteahhitler taahhütlerini yerine getiremez hale gelmiştir. Mevcut konjonktürde sektöre ilişkin beklenen düzenlemelerin yapılmaması, başka üzücü yeni sorunları beraberinde getirecektir” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Cahit Turhan’ın 26 Eylül’de katıldığı Ankara Sanayi Odasının (ASO) meclis toplantısında yapmış olduğu konuşmada, “Tasfiye Kararnamesi’nin önümüzdeki günlerde yürürlüğe konulacağını” söylediğini belirterek, Bakan’ın “Bu kararnamenin amacı değişen, gelişen piyasa şartlarına göre, sözleşmelerin yürütülmesinde tarafların hak ve hukukunu korumak adına oluşan mağduriyeti gidermek” diye konuştuğunu anımsattı.

“REEL SEKTÖRÜN SORUNLARI İÇİN İNCELEME YAPILDI MI?”

Önergesinde, ekonomik krizin etkilerinin sektörlerde olumsuz olarak hissedilmeye başlanmasının ardından, reel sektörün yaşadığı sorunlar ve bu sorunların ortadan kaldırılmasına ilişkin olarak herhangi bir değerlendirme, inceleme vb. çalışma yapılıp yapılmadığını soran Sümer, “Yapılmış ise hangi sektörler için çalışma yapılmış, hangi çözüm önerileri belirlenmiş, hangileri önergenin yanıtlandığı tarih itibarıyla hayata geçirilmiştir? Özelde inşaat sektörüne ilişkin bir değerlendirme, inceleme vb. yapılmış mıdır? Yapılmamış ise sektör temsilcilerinin ısrarla sorunları dile getirmesine rağmen yapıcı ve kalıcı önlemlerin alınmamasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

KAÇ KAMU MÜTEAHHİDİ İFLASINI AÇIKLADI?

Sümer, ekonomik kriz nedeniyle mağdur olan yüklenicilerin mağduriyetlerinin kısa vadede karşılanması, yaşadıkları mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için yapılan/yapılacak çalışmaların neler olduğunun açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Türkiye genelinde iflasını açıklayan ve kamu müteahhiti de olan firma sayısı kaçtır?

-İnşaat sektörü temsilcilerinin talepleri de dikkate alınarak, sektör çalışanlarının işsiz kalmaması için acil olarak alacağınız önlemler nelerdir?

-Sektörün dövize endeksli olan girdi maliyetlerinin azaltılması ve diğer sorunlarının çözülmesi için yapacağınız çalışmalar nelerdir?

-Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Cahit Turhan’ın sözünü verdiği kararname yayınlanmış mıdır? Yayınlanmış ise sonuçları ne olmuştur, yayınlanmamış ise bu gecikmenin gerekçesi nedir?”


 

Yorum Gönder

Yorumlar