CHP’li Öztrak: Soluğu IMFnin kapısında alacaklar

CHP’Lİ ÖZTRAK: SOLUĞU IMF'NİN KAPISINDA ALACAKLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili, "Her fiyat artışından sonra Berat Albayrak açıklamalar yapıyor, enflasyon düşecek diyor. Ne yapıyorsunuz da enflasyon düşecek? Vergi indirerek enflasyon düşmez. İnsanların güvenini artırın diyoruz, bununla ilgili olarak hiçbir şey yapmıyorlar." ifadelerini kullandı.

Öztrak'ın açıklamalarından satırbaşları:

Saray gençleri de borca batırmaya yemin etmiş, faiz lobilerinin eline düşmesine yemin etmiş. Şimdi de gençlere burs değil kredi alın diyorlar.

2002'de borcumuz gelirimizden azdı. Artık borcumuz gelirimizden büyük. Hepimizi faiz lobilerinin ellerine düşürdüler. Saraydan her şey toz pembe gözüküyor, gençlerin çığlıkları bir türlü saraya ulaşmıyor. Her 100 işsizden 29'u üniversite mezunu. Ne eğitim de ne istihdamda olmayan 5 milyon 300 bin gencimiz var. Devlet gençlere iş imkanı sağlayamıyor. Bedavacılığa alışan biri arıyorlarsa saraydaki aynalara bakacaklar.

VERGİ REKORTMENLERİ

Vergi rekortmenleri neden isimlerinin açıklanmasını istemiyor? Üzerlerindeki baskı arttığı için mi? Bunların nedenlerinin araştırılması lazım.

İşler kötüye gittiği zaman Merkez Bankası şampiyon olur. Kurumlar vergisi şampiyonları listesinde ilk 10'un 8'i finans sektöründe. Yani faiz lobisinin üyesi. Bu 10 kuruluşun içinde bir tane sanayi kuruluşu yok.

YEREL SEÇİM DÖNEMİNDE KAMU BANKALARINDAN VERİLEN KREDİLER

Yurtdışında yapılan bir araştırmada, Türkiye'nin son 16 yılda yerel seçimlerde kamu bankalarını nasıl kullandığı incelenmiş. Kamu bankalarından seçimlerde ciddi destek alınmış. AKP kendi belediyesinin olduğu il ve ilçelerde kredileri arttırmışlar, diğer il ve ilçelerde kredileri azaltmışlar. Böylece geri dönmeyen krediler artmış. Bu uzun dönemde Türk ekonomisinin rekabet gücünü önemli oranda yıpratır.

EKONOMİ

Sarayın Rahip Brunson'ı iade etmesinden sonra TL, dolar karşısında değer kazandı. Buna rağmen MB rezervleri aynı dönemde 1 milyar dolar erimiş. Bu demektir ki MB rezerv satıyor. Eğer kamu bankaları döviz piyasalarındaki harareti söndürmek amacıyla kullanılmışsa bunun krizi çözmesi mümkün değildir. Ekonomiye duyulan güven azalır.

VERGİ İNDİRİMLERİ

ÖTV ve KDV indirimleri yapıldı, bunların ekonomideki yangını söndürmesi mümkün değil. Tamamen pansuman tedavisi. Enflasyonu geçici olarak düşürür, memura, emekliye verilecek enflasyon farkını düşürür. Amaç vatandaşın yeniden harcama yapmasını sağlamaksa yapılacak şey vergi indirimi değil, tüketicinin, vatandaşın güvenini artırmak.

ENFLASYON

Her fiyat artışından sonra Berat Albayrak açıklamalar yapıyor, enflasyon düşecek diyor. Ne yapıyorsunuz da enflasyon düşecek? Vergi indirerek enflasyon düşmez. İnsanların güvenini artırın diyoruz, bununla ilgili olarak hiçbir şey yapmıyorlar.

Son 1 ayda fiyatı düşen ürün sayısı 37. Fiyatı artan ürün sayısı 360 civarında. Bu kadar zabıta kontrolü... Tablo bu. Üzümün fiyatı yüzde 27, biberin fiyatı yüzde 12 artmış, düşen bir şey yok. 

Ben şunu soruyorum: Ne yapılıyor da Türkiye'nin borçluluğu çözülüyor? Amaç, seçimlere kadar, Mart'a kadar bu işi idare edelim. Mart'tan sonra IMF'nin kapısında soluğu alırlar.

CİHANGİR İSLAM

Açıkça söylüyor, Meclis kürsüsünde ifade edilen görüşler tam dokunulmazlığa sahiptir. Soruşturma açılması, milletvekillerinin dokunulmazlık hakkını müdahaledir. Meclis Başkanının bunu durdurması gerek.

Yorum Gönder

Yorumlar