CHP'Lİ KANİ BEKO: 2 MİLYONA YAKIN ÇOCUK TEHLİKELİ VE RİSKLİ İŞ YERLERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Kani Beko, mecliste yaptığı konuşmada iş cinayetlerine ve çocuk işçiliğe dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Kani Beko, mecliste yaptığı konuşmada iş cinayetlerine ve çocuk işçiliğe dikkat çekti.

2002 yılında çıkarılan Kamu Yönetimi Temel Kanunu’nu hatırlatarak konuşmasına başlayan Kani Beko, “Bu Mecliste Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun çıkarıldığı dönemlerde biz Ankara Kızılay'da 500 bin işçiyle birlikte ‘Bu, doğru bir anlayış değil, Kamu Yönetimi Temel Kanunu ülkemizi bir felaketin eşiğine getirecek’ dediğimizde hiç kimseyi mitingde yapmış olduğumuz konuşmalara inandıramadık. Ama ne oldu? Kamu Yönetimi Temel Kanunu çıkarıldıktan sonra tüm işletmeler özelleştirildi, taşeronlara teslim edildi. 2002 yılından bu yana işçi sağlığı, iş güvenliği önlemleri de alınmadığından dolayı iş yerlerinde 23 bin işçi arkadaşımızı iş cinayetlerinde kaybettik. İstatistiklere baktığımızda, iş kazalarında ve iş cinayetlerinde Avrupa 1'incisi olduk, dünya 3'üncüsü olduk. Dolayısıyla bugüne geldiğimizde, benzeri yasaların çıkarılmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz.” şeklinde konuştu.

‘2 MİLYONA YAKIN ÇOCUK TEHLİKELİ VE RİSKLİ İŞ YERLERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR’

Konuşmasında çocuk işçiliğiyle ilgili de vurgular yapan Beko şöyle dedi: “Bir önceki Millî Eğitim Bakanımız burada, 8'e yakın bakanla birlikte çocuk işçiliğiyle ilgili gerçekten güzel bir kampanya başlatmıştık ama hiçbir gelişme olmadığını da gördüm. Yani Anayasa'ya, 4857 sayılı Yasa'ya baktığımızda, 15 yaşının altında, fiziken ve beynen hazır olmayan çocukların tehlikeli ve riskli iş yerlerinde çalıştırılması yasaktır ama baktığımızda 2 milyona yakın çocuk tehlikeli ve riskli iş yerlerinde çalışmaya devam ediyor, Birleşmiş Milletlerin kararına rağmen, ILO kararlarına rağmen.”

‘EŞİTLİKÇİ, ÖZGÜRLÜKÇÜ, SOSYAL BİR ANAYASA…’

Emekçilerin ihtiyacının OHAL olmadığını kaydeden Beko konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz bu insanları bu koşullarda, bu şartlarda ölüme terk edemeyiz. Bizim ihtiyacımız olan OHAL değil, bizim ihtiyacımız olan eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış ve kardeşliktir. Dolayısıyla, bugün antidemokratik yasayla, antidemokratik Anayasa'yla yönetilen bir ülkenin çocuklarıyız. Antidemokratik Anayasa'yla değil, bu topraklarda eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, sosyal bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

Yorum Gönder

Yorumlar