CHPli Gürer: Kanan İstanbulda neler oluyor?

CHP'Lİ GÜRER: KANAN İSTANBUL'DA NELER OLUYOR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili sorunların yanı sıra çarpıcı iddiaları gündeme getirdi.

Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın Kanal İstanbul Projesiyle ilgili iddialara da açıklık getirmesini istedi. Kanal İstanbul’dan sorumlu genel müdür yardımcısının FETÖ şüphesiyle görevden alındığı iddialarının doğru olup olmadığını soran Gürer, “Kanalla ilgili bilgiler FETÖ'nün eline geçmiş olabilir mi? Kanal İstanbul'un maliyetinde kamulaştırma ve üstüne yapılacak olan köprüler, (6 köprü) dâhil midir? Bu köprülerin yapımı için üç köprüdeki gibi yap-işlet-devret modeli ve araç garantisi düşünülmekte midir? Kamulaştırma ve köprü maliyetleriyle birlikte Kanal İstanbul'un maliyetinin 61 milyar dolara ulaşacağı düşünülmekte midir? İstanbul Boğazı'ndan gemi geçişi 2007 yılından bugüne kadar azalmaktadır, yaklaşık yüzde 25 azalma vardır. On yıl içinde buna rağmen kanalın fizibilitesinde neden gemi geçiş sayısında artış öngörülmektedir? Gemi sayısında azalma nedeniyle yapılmış olan boru hatları ve daha büyük gemilerin inşa edilmiş olmasının etkisi varken, gemi boyutları sürekli büyürken Boğaz'ın üçte birinin genişliğinde ve derinliğinde bir yapay su yoluna bu gemileri yönlendirmek risk oluşturmaz mı?” şeklindeki sorulara yanıt istedi. 

Montrö Sözleşmesi'nin 11 ve 12'inci maddelerine göre Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerin belli büyüklükteki savaş gemilerinin Karadeniz'e çıkamamakta olduğuna dikkat çeken Gürer, ”Savaş gemilerinin donanmalarının Kanal üstünden Karadeniz'e çıkarılması bu yolla gerçekleşecek midir? Kanal İstanbul'la ilgili ihale çalışması hangi aşamadadır? Gebze-Halkalı demir yolu hattının açılış tarihi belli olmuş mudur?” diye sordu. 

Yorum Gönder

Yorumlar