CHPli Arslandan PTT çıkışı

CHP'Lİ ARSLAN'DAN 'PTT' ÇIKIŞI

İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Posta ve Telgraf Teşkilatı’nın Hazineye ait hisselerinin (PTT) Varlık Fonu’na devredilmesini meclis gündemine taşıdı.

Arslan açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:

"Varlık fonları tüm Dünya'da bütçe fazlalarını değerlendirmek,kar getirecek finansal alanlara yatırım yaparak devletin gelirini artırmak amacıyla kurulmaktadır. Bizde ise bütçe açıklarını yamamak, borç almayı kolaylaştırmak için kullanılıyor. Varlık Fonuna devredilen hisseler, borç almak için uluslararası finans kuruluşlarına garanti olarak veriliyor. Peki taahhütler yerine getirilmez ise ne olacak? Anlaşmaların kapsamı kamuoyundan saklandığı için bu sorunun yanıtını bilmiyoruz.

Fona aktarılan kuruluşlar bu milletten alınan vergilerle kurulmuştur. Bu kuruluşlarda tüyü bitmedik yetimin hakkı vardır. Bazı kuruluşlarımız ülkemizin sanayisini ve hizmet alanında yaşadığı atılımların tarihini temsil etmektedir. Bu kuruluşların pek çoğu ülkenin bugünleri ve geleceği açısından stratejik öneme sahiptir. Bütçeye yükü olmayan, hatta kar eden kuruluşların hisselerinin Varlık Fonuna devredilmesini vatandaşın hak ve hukuku, ülkemizin çıkarları açısından doğru bulmuyoruz. Gelecek yıllarda büyük sıkıntılara yol açacağını düşünüyoruz.

PTT, 180 yıllık geçmişi ile Türkiye'nin en köklü devlet kurumlarından biridir. PTT'nin en kârlı bölümü olan telekomünikasyon hizmetleri Türk Telekom adı altında 1994 yılında ayrıştırıldı. Sonrasında ise Türk Telekom, 2005 yılında özelleştirildi. 2013 yılında ise "Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş." adı altında yeniden yapılandırıldı. Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Anonim Şirketinin sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı geçtiğimiz yıl Türkiye Varlık Fonuna aktarıldı.

Varlık Fonu, Sayıştay denetimine tabi değildir. Her ne kadar kanunda bağımsız denetimden söz edilse de, bağımsız denetçi olarak seçilenler yürütme tarafından belirlenmektedir. Denetçiler hükümetin iki dudağı arasındadır.Varlık Fonu'na devredilen ve devredilecek şirket, işletme ve varlıklara birlikte belki de 100 milyarca liralık fon büyüklüğünden bahsediyoruz.

Biz PTT hisselerine ilişkin devri bir soru önergesi olarak TBMM gündemine taşıdık. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağız."

Yorum Gönder

Yorumlar